image

Op de hoogte blijven van alle ontwikkelingen? Meld je aan voor de nieuwsbrief

Nieuws

Bestemmingsplan Steenbrugge onherroepelijk

GROEN LICHT VOOR 800 NIEUWE WONINGEN
De bouw van bijna achthonderd woningen in de tweede fase van het plan Steenbrugge in Deventer kan van start! 
De Raad van State heeft de bezwaren tegen het plan verworpen. De eerste fase van Steenbrugge is met de bouw van vierhonderd woningen in Het Dorp al gerealiseerd.

De omwonenden hadden aangegeven tegen de woningbouw zelf geen bezwaren hebben. Wel maken ze zich wel zorgen om de afwatering van het nieuwe woongebied en de aantasting van het leefgebied van steenuilen.

MAATREGELEN
Uit onderzoek van de gemeente blijkt dat er inderdaad steenuilen in die omgeving leven. De onderzoekers hebben daarom aan de gemeente en de projectontwikkelaar geadviseerd te zorgen voor voldoende foerageerruimte voor de steenuilen. Woningbouw moet daar op enige afstand blijven en er moeten voorzieningen worden aangelegd voor de steenuilen.

De gemeente heeft dit geregeld in het bestemmingsplan voor het nieuwe woongebied. Voordat de bouw daar van start gaat, moeten er steenuilenkasten worden geplaatst en een grondstrook met winterrogge worden ingericht.

Volgens de Raad hoeven de bezwaarmakers niet te vrezen voor natte voeten. De afwatering in de nieuwe woonwijk loopt juist van hun perceel af naar wadi’s die worden aangelegd. En als dat niet voldoende werkt, kan dat met de aanleg van een riool worden aangepakt, aldus de Raad.

WETHOUDER BLIJ MET VOORTGANG
Wethouder Rob de Geest van Deventer zegt in een reactie blij te zijn met de uitspraak van de Raad van State. "Het bestemmingsplan is nu onherroepelijk en dus kunnen we verder met de bouw van 800 woningen in Steenbrugge."

"Deventer groeit en veel mensen zoeken een woning. We staan daarom voor een enorme bouwopgave. De bouw in Steenbrugge is van belang om een forse bijdrage aan de benodigde woningproductie te leveren."

WONEN IN STEENBRUGGE? 
Zie jij jezelf bouwen aan een nieuwe toekomst in Steenbrugge? Binnen Steenbrugge ontwikkelt en bouwt Van Wijnen de komende tijd in verschillende fasen een grote variatie aan woningen. Zo komen er appartementen, rij- en hoekwoningen, twee-onder-één kapwoningen en vrijstaande woningen in verschillende woonoppervlaktes en prijsklassen. Zo is er voor elk wat wils! Dit najaar staat de verkoop van ons eerste project Dorpshoeve gepland. 

VRAGEN? STEL ZE GERUST!
Via de chat in je persoonlijke accountomgeving kun je vragen stellen. Je bereikt je persoonlijke accountomgeving door in te loggen via de projectsite. Wij kunnen ons voorstellen dat je benieuwd bent naar de prijzen, maar deze zijn op dit moment nog niet bekend.

 

Steenbrugge - binnenkort start bouwrijp maken

BOUWEN AAN EEN NIEUW DORP
Achter de schermen zijn we druk bezig met de voorbereidingen van onze nieuwbouwplannen binnen de nieuwe wijk Steenbrugge in Deventer. De gemeente heeft inmiddels ook de maquette laten actualiseren. Op de linker afbeelding zie je een totaaloverzicht van alle nieuwbouw ontwikkelingen binnen Steenbrugge. De rechter afbeelding is ingezoomd op ons eerste deelproject Dorpshoeve. Zo krijg je al een mooi beeld van de ligging van deze woningen aan de groene rand. Om te zijner tijd te kunnen starten met het bouwen van de woningen moet het plangebied eerst bouwrijp gemaakt worden.


WAT GAAT ER GEBEUREN? 
In opdracht van de gemeente start aannemer NOMAK uit Ommen binnenkort met de werkzaamheden van het bouwrijp maken. Het bouwrijp maken bestaat onder meer uit de aanleg van bouwwegen, het hoofdriool, kabels en leidingen. De verschillende deelgebieden in Steenbrugge worden vanaf de bouwweg bouwrijp gemaakt. Pas als een deelgebied bouwrijp is, kunnen we starten met de bouw van de woningen. 


KINDEREN UIT STEENBRUGGE HIELPEN MEE
Op donderdag 19 mei jl. heeft wethouder Rob de Geest (Wonen) samen met kinderen uit Steenbrugge de aannemer alvast een handje geholpen. Met het wegscheppen van grond gaven zij symbolisch het startsein voor het bouwrijp maken in Steenbrugge dat binnenkort officieel van start zal gaan. Het was een feestelijk moment waarbij naast een aantal bewoners en stakeholders Van Wijnen samen met de overige projectontwikkelaars aanwezig waren. 

WONEN IN STEENBRUGGE? 
Zie jij jezelf bouwen aan een nieuwe toekomst in Steenbrugge? Binnen Steenbrugge ontwikkelt en bouwt Van Wijnen de komende tijd in verschillende fasen een grote variatie aan woningen. Zo komen er appartementen, rij- en hoekwoningen, twee-onder-één kapwoningen en vrijstaande woningen in verschillende woonoppervlaktes en prijsklassen. Zo is er voor elk wat wils! Dit najaar staat de verkoop van ons eerste project Dorpshoeve gepland. 

VRAGEN? STEL ZE GERUST
Via de chat in je persoonlijke accountomgeving kun je vragen stellen. Je bereikt je persoonlijke accountomgeving door in te loggen via de projectsite. Wij kunnen ons voorstellen dat je benieuwd bent naar de prijzen, maar deze zijn op dit moment nog niet bekend.

Dorpshoeve - bekijk de eerste gevelschetsen

DORPSHOEVE AFRONDING STEENBRUGGE DORP

Op dit moment zijn we achter de schermen, samen met I’M Architecten, bezig met het ontwerp en de uitstraling van de woningen en appartementen in ons eerste deelproject Dorpshoeve. Hiervoor gebruiken wij onder andere de input die wij ontvangen hebben via onze woonwensen enquête. Wij verwachten in het najaar van 2022 in verkoop te gaan met de grondgebonden woningen in Dorpshoeve.

Voor elk wat wils
In Dorpshoeve komen appartementen, hoek- en rijwoningen, twee-onder-één kapwoningen en een vrijstaande woning. De woningen krijgen verschillende beukmaten en woonoppervlaktes. Zo is er voor elk wat wils!

BEKIJK DE EERSTE GEVELSCHETSEN
Ben jij ook zo benieuwd naar de uitstraling van de woningen in Dorpshoeve?
Met onderstaande schetsimpressies van de grondgebonden woningen lichten we alvast een tipje van de sluier op. Zo krijg je een indruk van hoe Dorpshoeve er straks uit komt te zien. De komende periode gaan wij deze schetsen verder uitwerken

12 tussenwoningen
Woonoppervlakte circa 117 of 124 m2.    
Kaveloppervlakte circa 127 tot en met 142 m2.

10 hoekwoningen
Woonoppervlakte circa 124 of 131 m2.
Kaveloppervlakte circa 136 tot en met 177 m2

8 tweekappers
Woonoppervlakte circa 161 of 178 m2
Kaveloppervlakte circa 282 tot en met 345 m2

1 vrijstaande woning
Woonoppervlakte circa 178 m2.
Kaveloppervlakte circa 386 m2.

DON JON
Op de meest westelijke punt van Dorpshoeve verrijst straks de Don Jon, een woongebouw met 18 koopappartementen. Met deze beelddrager wordt gerefereerd naar een verleden waar het gebouw betekenis had als fort en verdedigingswerk. Zodra wij beeldmateriaal beschikbaar hebben van de appartementen zullen wij dit via een nieuwsbrief met je delen.

 

 

Ontwikkeling Steenbrugge is een boeiende ontdekkingstocht

In Deventer ontwikkelt Van Wijnen Projectontwikkeling ongeveer 300 van de nog resterende 800 woningen in nieuwbouwwijk Steenbrugge. Een bijzondere stadsuitbreiding is het. Een karakteristiek dorpje eigenlijk, omgeven door natuur. Voor zowel ontwikkelaars als stedenbouwkundigen is het een uitdagende opgave om de sfeer en unieke eigenschappen van het dorp voort te zetten in zowel bouw als openbare ruimte. 

Geen woning is hetzelfde

Ruim 400 woningen telt Steenbrugge momenteel, gebouwd sinds 2017. Die kern ziet eruit als een organisch gegroeid dorpje met een brink en hofjes, een oude school, een coöperatie, kloosterwoningen en ook een kerk. Geen woning is er hetzelfde. Alsof het in de loop van de decennia stap voor stap ontstaan is. In het stedenbouwkundig plan van Luc Bos is voor Steenbrugge een historisch verhaal geschreven dat de basis vormt voor de hele ontwikkeling van de nieuwe woonwijk. Sommigen denken zelfs dat dit de echte geschiedenis is van het gebied dat voorheen een agrarische bestemming had.

Bouwen aan meerdere fases
Van Wijnen bouwde in die eerste fase al 230 woningen voor onder andere Woonbedrijf Ieder1. Lees daar meer over op: Toekomstbestendig wonen in oud Hollandse sfeer. In de nieuwe ontwikkelingen wordt de dorpskern afgebouwd en breidt Steenbrugge uit naar 1.200 woningen met onder meer enkele buurtschappen rondom ‘voormalige’ boerenerven en een landgoed die eveneens passen in het fictieve verhaal van Steenbrugge. Van Wijnen ontwikkelt en bouwt in de tweede fase zelf 260 koop- en huurwoningen, aangevuld met nog eens 40 huurwoningen voor BPD en een flink aantal sociale huurwoningen voor Woonbedrijf ieder1, dat nog vastgesteld moeten worden. Vermoedelijk komt meer dan de helft van die woningen straks uit de fabriek van Van Wijnen.

Maatwerk en Fijn Wonen
‘Daarmee is Steenbrugge één van de eerste, grote bouwlocaties die straks de Fijn Wonen-woningen uit onze nieuwe Van Wijnen-fabriek afneemt’, zegt Michiel Schaafsma, projectontwikkelaar van Van Wijnen. ‘De uitbreiding van Steenbrugge met de buurtschappen kenmerkt zich door iets meer eenvoud ten opzichte van de dorpskern, maar nog steeds met een eigen, kwalitatieve uitstraling. Voor onze vrijstaande woningen en twee-onder-één-kappers in de wijk is veel maatwerk nodig, dat Van Wijnen Deventer bouwt. Voor de rijwoningen zijn de woningen van Fijn Wonen heel geschikt. We kunnen ze in de fabriek bovendien betaalbaarder produceren. In de huidige tijd is dat voor mensen met een budget aan de onderkant van de markt noodzaak om betaalbaar te kunnen wonen. Maar denk niet dat we een eenheidsworst produceren. Met deze woningen gaan we een stapje verder in de architectuur, dus zie het meer als een luxe fabriekswoning. Door het groeiende assortiment van Fijn Wonen kan er steeds meer. Ik denk dat je straks goed moet kijken om het verschil met de maatwerkwoningen te zien.’

Open vizier
Rob Smetsers vindt het een interessante ontwikkeling. Als stedenbouwkundige van de gemeente Deventer bewaakt hij de uitgangspunten van de wijk en is hij samen met stedenbouwkundig ontwerper Luc Bos supervisor van Steenbrugge. ‘Je hoort hier en daar wel eens twijfel over de kwaliteit van fabriekswoningen ten opzichte van traditionele bouw. Ik sta daar met een open vizier in en heb me verdiept in het product. Met Michiel zijn wij bijvoorbeeld naar Groningen gegaan om een aantal prototypes te bekijken. Samen gaan we de uitdaging aan om de fabriekswoningen in te passen in het plan van Steenbrugge, en wel zodanig dat het eigen karakter van de wijk overeind blijft. We hebben het plan daarvoor geoptimaliseerd, omdat de beukmaat van de Fijn Wonen-woningen groter is dan wij ingetekend hadden. Consequentie daarvan is dat we met een aantal woningen hebben moeten schuiven om toch te voldoen aan het woningbouwprogramma. Het is puzzelen, maar er zat gelukkig voldoende lucht in het plan. Het ontwikkelen van een nieuw stadsdeel houdt nooit op bij de tekeningen van vandaag.’

Bouwopgave
Een belangrijk kenmerk van Steenbrugge is het gemengde woningbouwprogramma. Elke buurt heeft een mix van sociale huur tot vrije kavelbouw om zo ook invulling te geven aan de gewenste inclusieve samenleving in Deventer. De Hanzestad wil sowieso voortmaken met de woningbouwopgave van tienduizend woningen in de komende tien jaar. Dat is een van de redenen dat de gemeente de regie in handen nam om Steenbrugge in de komende jaren af te ronden samen met verschillende marktpartijen, waarvan Van Wijnen het grootste deel voor zijn rekening neemt. ‘Het is geven en nemen in een hele constructieve en positieve sfeer’, vertelt Michiel Schaafsma. ‘Alle partijen willen volle kracht vooruit om hier een mooie wijk neer te zetten en bij te dragen aan het nijpende woningtekort. De krenten in de pap zijn verdeeld, zodat iedereen een mooie opgave heeft.’

“Voor onze vrijstaande woningen en twee-onder-één-kappers in de wijk is veel maatwerk nodig dat Van Wijnen Deventer bouwt.
Voor de rijwoningen zijn de woningen van Fijn Wonen heel geschikt.” 

Michiel Schaafsma

Don Jon
Over krenten in de pap gesproken. Samen met Rob Smetsers kijkt Michiel aan de rand van de dorpskern uit over de nu nog braakliggende akkers waar straks de buurtschappen komen én het laatste stukje van Het Dorp, zoals het hart van de wijk in de plannen heet. ‘Daar, bij het bos komt de Don Jon’, wijst de projectontwikkelaar aan. ‘Zie het als een oud verdedigingswerk – een soort fort – dat Steenbrugge volgens de verhaallijn in het plan vroeger beschermde tegen indringers uit naburige plaatsen. Dat wordt een woongebouw met achttien appartementen. Het is een bijzonder object waarvan we nu nog niet precies weten hoe het eruit gaat zien. Aan de architect vragen we hoe hij denkt dat dat gebouw eruit zou hebben gezien als je het verhaal van Steenbrugge op je in laat werken. Het is een ontzettend leuke, gezamenlijke verkenningstocht.’

Rob Smetsers & Michiel Schaafsma

Duurzame wijk
Dat is de ontwikkeling van een nieuwe wijk hoe dan ook, waarbij duurzaamheid een belangrijke pijler is. Alle woningen worden BENG (Bijna Energie Neutraal Gebouw). Zo hebben alle woningen zonnepanelen, goede isolatie, energiezuinige installaties en worden ze uiteraard gasloos verwarmd: de woningen in de eerste fase hebben stadsverwarming, de woningen uit de twee fase krijgen individuele warmtepompen. Bij de inrichting van de openbare ruimte is naast leefbaarheid ook klimaatbestendigheid een sleutelbegrip. Concreet betekent dat veel groen tegen hittestress bijvoorbeeld. Of groen om water in tijden van droogte vast te houden en groene buffers om water bij hevige neerslag te bergen. Hoe precies, dat ligt nog gedeeltelijk op de tekentafel. ‘Parkeren op grasbeton, wadi’s, bomenrijen op het zuiden en misschien wel kleine akkers in de wijk’, denkt Smetsers hardop. Dat past mooi in het beeldverhaal van de buurtschappen van Steenbrugge die gebouwd worden om de vroegere boerenerven en een landgoed. Naar verwachting start de bouw medio 2023.

Tekst en fotografie: Ivo Hutten